instruktionerna är lämpliga för alla SUP- brädor av vanligaste SUP-märkena

SUP-Brädas lagring, underhåll och reparationsanvisningar

FÖRVARING AV EN SUP-BRÄDA

En uppblåsbar SUP-bräda kan antingen förvaras uppblåst med tryck eller tömd på rulle. De flesta användarna förvarar brädan uppblåst under hela sommaren, vilket innebär att brädan alltid är tillgänglig. I sådana fall bör trycket kontrolleras varannan vecka, speciellt om man ska ta sig ut på en längre motionsrunda. Vill man ha en SUP-bräda som håller sig bra i flera år, bör den placeras i skugga när den inte används, även om brädan är tillverkad av UV-skyddat PVC-material, vilket brädor av högre kvalitet är. Om brädan ligger på en solig brygga hela sommaren, kommer UV-strålningen förr eller senare att bleka färgerna på brädan.

Om brädan förvaras i väskan en längre tid, bör man se till att den är helt torr, så att den inte möglar. Kontrollera särskilt bärhandtaget, eftersom neoprenhandtaget lätt kan förbli fuktigt. Enligt tillverkarna är det tillåtet att förvara SUP-brädan i minustemperaturer. Om möjligt, förvaras brädan uppblåst med lågt tryck över vintern (max. 10psi). Det är dock värt att tänka på att minustemperaturer förbrukar vilket som helst material, eftersom materialet fryser och tinar flera gånger under vintern, vilket oundvikligen belastar materialet. En bräda som i tio år har förvarats i plusgrader är garanterat i bättre skick än en bräda som förvarats i minusgrader om vintrarna. Om man alltså kan ordna så brädan förvaras i plusgrader, lönar det sig att göra det.

För förvaringen av hårda SUP-brädor gäller samma instruktioner som för uppblåsbara brädor. Vid hårda brädor bör man vara särskilt uppmärksam på solens strålar och värme. Om brädan överhettas i direkt solljus kan brädans EPS (skumplastkärna) och lagret av glasfiber som ligger mot den delamineras, dvs lossas. Detta omfattas inte av garantin då instruktionerna säger att brädan inte får förvaras i solen. När man paddlar är det här naturligtvis inget problem eftersom vattnet kyler brädan. Jobes hårda SUP-brädor har en automatisk ventil på brädans ovansida ovanför ståplattformen, genom vilken övertrycket som orsakas av termisk expansion släpps ut. Ibland när man paddlar kan det samlas vatten på ventilen, som då avger ett porlande ljud, vilket är helt normalt. Vatten kan dock inte komma in i brädan eftersom ventilen har ett Gore-Tex membran som släpper ut luft men inte låter vatten komma in.

UNDERHÅLL AV SUP-BRÄDAN

Både uppblåsbara och hårda SUP-brädor är mycket lätta att underhålla. Det viktigaste är att rengöra brädan med en mild rengöringsmedelslösning och vid behov en borste. Brädan och utrustningen bör sköljas med färskvatten om man paddleboardar i havsvatten. Kontrollera med jämna mellanrum att det inte har samlats skräp i ventilen på uppblåsbara brädor. Man kunde föreställa sig att Jobes hårda bambubrädor skulle kräva mer underhåll, men så är inte fallet, eftersom det finns ett skyddande lager av glasfiber ovanpå bambufanéren, så en lätt rengöring är tillräcklig.

REPARATION AV EN UPPBLÅSBAR SUP-BRÄDA

Det är verkligen svårt att ha sönder en uppblåsbar SUP-bräda speciellt om det är en bräda av högre kvalitet och tillverkad av slitstark och tjock PVC, såsom Saimaa SUP Moon eller Jobe Duna. På tio år har Vesiurheilu.fi inte klarat av att ha sönder några SUP-brädor på vattnet, även om man har färdats ganska många kilometer och testat olika brädor, även under tuffa förhållanden. I de flesta fall uppstår hål genom vårdslös hantering av brädan på torra land, till exempel genom att trampa på brädan vid en brygga där det råkar finnas en skruv eller spik under den, eller på en strand där en vass gren eller sten kan stå upp, etc. Stå alltså inte på brädan på torra land!

Om SUP-brädan trots allt får ett hål kan det enkelt lappas. Vet man inte var hålet är beläget kan man hitta det genom att fylla brädan och lyssna var ljudet kommer ifrån. Om hålet är litet hittar man det kanske inte genom att lyssna utan behöver använda tvålvatten och se var det bubblar. I allmänhet är det en bra idé att börja leta efter en läcka runt ventilen. Om läckan finns där är det i de flesta fall tillräckligt att helt enkelt dra åt ventilen med ventilnyckeln som följde med SUP-brädan. (Ibland kan en ny bräda läcka mellan ventilen och brädan på grund av att ventilen inte har dragits åt tillräckligt på fabriken, och då drar man åt ventilen enligt instruktionerna nedan). Ventilnyckeln är ofta ett grått, skiftnyckelliknande plastverktyg, som finns i det orangea röret som följde med brädan. Om ventilmekanismen är trasig kan ventiler även köpas som reservdelar. Om läckagepunkten inte är i eller runt ventilen är det en bra idé att därefter undersöka brädans sömmar. Om sömmarna inte heller läcker, bör man undersöka botten, följt av ovansidan.

När läckan har lokaliserats, dränerar man luften ur brädan och rengör området. Reparationssatsen för SUP-brädor, som ingår i alla SUP-brädors utrustning, inkluderar vanligtvis några PVC-lappar samt lim. Applicera lim på vardera ytan (brädan och lappen) och centrera lappen över hålet. Om man klipper lappen mindre/formar den, bör lappen ha ett utrymme på minst 3 cm på varje sida av hålet. Lappen bör pressas ordentligt från mitten mot kanterna så att överflödig luft avlägsnas. Låt lappen torka i 24 timmar, så är reparationen klar!

Är brädan svårt skadad, av till exempel ett 10 cm eller större snitt, rekommenderar vi att ta brädan till en fackman för reparation.

BYTE AV VENTIL PÅ SUP-BRÄDAN

Om ventilmekanismen är trasig kan den bytas ut. Skruva loss ventilen med det grå skiftnyckelliknande ventilverktyget som medföljer brädan. Observera att ventilens motstycke är belägen inuti brädan, så tryck motstycket genom brädans botten mot underlaget och skruva loss ventilen. Tappa inte bort ventilens motstycke inne i brädan! Den kan vara knepig att få den tillbaka på plats eftersom insidan av brädan är fylld med dropstitch-tråd. Då man håller ventilens handel i handen, bör man ännu i detta skede kontrollera att orsaken till ventilfelet inte orsakas av skräp, dropstitch-trådar, sand eller liknande mellan ventilgängorna/backventilen, varvid man kunde undvika köp av en ny ventil.
Den nya ventilen placeras i motgängan och man ser samtidigt till att ingen tråd blir kvar mellan ventilgängorna eller mellan ventilen och PVC-plasten. Om detta inte fungerar kan man klippa av några trådar närmast ventilen – det försvagar inte brädan. Toppen av ventilen dras åt medurs genom att samtidigt vrida och trycka brädan mot underlaget för att förhindra att motstycket roterar inuti brädan

Reparation av hårda SUP-brädor

Har man med sin bambubräda råkat stöta på en sten eller på Titan-brädan lyckats åstadkomma en så stor buckla att brädans EPS-skum (skumplast) blir blött, lönar det sig att reparera brädan omedelbart, för att undvika att EPS-skummet löses upp. Låt först bucklan och EPS-skummet torka och rengör sedan det skadade området. Reparationen kan göras med vattenbeständigt tvåkomponents epoxylim, såsom till exempel Loctites power epoxi som är ett förmånligt lim och åstadkommer ett prydligt resultat. Blanda samman ingredienserna och applicera på bucklan. Med epoxylim kan man även fylla i mindre bucklor eftersom det härdar rejält, varefter brädan igen är klar att användas. Om brädan har stora skador rekommenderar vi att konsultera en lokal fackman, till exempel båtreparatörer som arbetar med glasfiber brukar även kunna reparera SUP-brädor.

Förvaring och underhall av SUP-Bräda