Guide till sup-bräda

VILKEN SUP-BRÄDA PASSAR MIG?

En nybörjare kan komma i gång med paddleboarding med så gott som alla typer av SUP-brädor, men genom att genast välja rätt utrustning kan man få ut mer av paddleboardingen och få mest valuta för pengarna. Man kommer också snabbare i gång, utrustningen hänger med i ens utveckling och man slipper tänka på att köpa en ny bräda efter den första sommaren när man upptäcker att man tar sig fram på vattenmassorna på en bananformad bräda i en hastighet av 2km/h!

VANLIGA FRÅGOR OM PADDLEBOARDING

När man köper en Sup-bräda kanske man inte bör köpa den första eller billigaste bräda man ser. Valet av SUP-bräda påverkas av användarens vikt, användningssyfte och önskemål. Genom att genast välja en bräda som passar
användningssyftet håller utrustningen i flera år och behöver inte efter en kort tid uppgraderas.

Att komma i gång med paddleboarding är inte svårt, utan enkelt! Rätt typ av
bräda av hög kvalitet hjälper till att hålla balansen och nybörjare
rekommenderas att börja paddleboarda stående på knä. Genom att börja lugnt går
även utvecklingen snabbt och lärandet känns roligt och avkopplande redan från
början. Stödmusklerna i mellankroppen jobbar effektivt vid paddleboarding, och
aktiv paddling gör även sporten till en bra träningsform eller till och med ett
hjälpmedel vid kroppsrehabilitering. 

Förkortningen SUP kommer i det här sammanhanget från orden Stand Up Paddling. Detta har sina rötter hos surfare som ville ta sig längre från stranden för att komma åt större vågor. Att paddla med händerna, liggande på mage, var tidskrävande och tungt, och man försökte sig i stället på att paddla stående med hjälp av en paddel. Tricket fungerade riktigt bra och samtidigt upptäckte man att detta var riktigt trevligt att utöva även i stilla vatten och
som ett resultat av detta har SUP-brädorna spritts (såväl hårda som uppblåsbara) över hela världen och paddleboarding på floder, i sjöar och hav
blev en egen gren.

Det finns flera butiker som säljer SUP-brädor online, och även några
traditionella sportbutiker säljer SUP-brädor. Vid köp av SUP-bräda lönar det sig att försäkra sig om säljarens sakkunskap, så att man får rätt tekniska information och till exempel inte lovas för mycket vad gäller brädans bärförmåga.

SUP-brädans bredd påverkar t.ex. brädans stabilitet, hantering och
hastighet. För nybörjare och paddlare som uppskattar lugn takt rekommenderas en ganska bred och rund bräda med en bredd på till exempel 79–85 cm. Önskar man mer fart eller långdistansegenskaper, glider brädor som är mindre än 80 cm breda och skarpare i formen snabbare och bryter vågytan bra.

SUP-brädans längd korrelerar vanligtvis också med den önskade
färdhastigheten. SUP-brädor gjorda för tävlingsbruk och längre distanser är riktigt långa, cirka 12,6–15 fot (380–450 cm) och brädor för mer avslappnad användning är något kortare, cirka 10–12 fot (300–360 cm) långa.

Beroende på bräda pumpas en uppblåsbar bräda till en tryckavläsning på cirka 12–25psi (0,8–1,7 bar) med antingen en konventionell handpump, en
elektrisk SUP-pump eller en luftkompressor. Det är inte möjligt att fylla brädan genom att blåsa, på grund av det tryck brädan kräver, och dess ventil.
Man använder sig ofta av ventiltypen Halkey Roberts i SUP-brädor.

Brädan kan förvaras uppblåst eller tom över vintern. När den förvaras uppblåst rekommenderas att brädan inte fylls till maximalt tryck, utan t.ex. hälften av den rekommenderade tryckmängden. Det viktigaste vid vinterförvaring av en SUP-bräda är att låta den torka ordentligt och rengöra den innan den förvaras.

Materialen i högkvalitativa SUP-brädor är hållbara och starka, så man kan utan några bekymmer ta sin hund med på brädan. Hundens klor skadar inte brädan, även om det förstås kan uppstå märken efter klor på brädans mjuka delar. Det är en bra idé att träna sitt husdjur att leka och vistas på brädan. Flytvästar rekommenderas inte enbart för människor utan även för hundar.

SAKKUNNIG HJÄLP VID VAL AV SUP-BRÄDA

Vårt team har tio års erfarenhet av paddleboarding, så vi prissätter våra produkter för att matcha deras egenskaper. Vi marknadsför inte erbjudanden till -50 % eller överdimensionerade bärkrafter – i stället erbjuder vi professionella produktbeskrivningar, instruktioner och service vid val av SUP-bräda, samt kvalitetsbrädor i alla prisklasser. Med de bärkrafter vi ger glider brädorna vi säljer fint och paddleboardingen är kul. Med kvalitetsutrustning är paddleboardingen trygg, efter tusentals sålda SUP-brädor har ingen av våra brädor tömts under användning.

Stand Up Paddle

SUP är en förkortning av Stand Up Paddle (stå och paddla), vilket betyder en surfbrädliknande men större bräda, på vilken man paddlar stående. Rötterna till paddleboading finns på Hawaii, där surfare paddlade längs strandlinjen i jakt på vågor med hjälp av en paddel – och upptäckte att det var ett trevligt sätt att ta sig fram även på stilla vatten, varefter paddleboardingen spred sig till Europas sjöar och floder. Man hör fortfarande ibland SUP-brädan felaktigt kallas SUB-bräda!

Välj SUP-bräda

efter användningsområde

Vid jämförelse av SUP-brädor kan grovindelningen göras i två grupper: uppblåsbara SUP-brädor och hårda SUP-brädor. Valet mellan en hård och en uppblåsbar bräda styrs oftast av pris samt förvarings- och transportmöjligheter. Uppblåsbara brädor bärs bekvämt i en väska, medan hårda brädor genast är redo att användas utan att behöva pumpas upp. Hårda brädor glider lite bättre vid kraftigare vind och högre vågor, så ska man paddla på bara ett ställe och även vid utmanande väder, och kräver det bästa av sin bräda, är en hård SUP-bräda ett bra val.

DE MEST POPULÄRA SUP-BRÄDORNA

De flesta av de SUP-brädor vi säljer är uppblåsbara eftersom de är förmånligare, lättare att transportera och förvara och lika hållbara som de hårda brädorna. De uppblåsbara brädorna av högsta kvalitet motsvarar så gott som helt egenskaperna hos hårda brädor. Alla uppblåsbara SUP-brädor vi säljer får behändigt plats i en väska som även rymmer annan utrustning. På stranden öppnar man väskan, rullar ut brädan och pumpar SUP-brädan full på 5–15 minuter!

Vid val av SUP-bräda bör man vara uppmärksam på brädans dimensioner och form, oavsett om det är en hård eller uppblåsbar bräda.

SUP-brädans längd:

En kort SUP-bräda är behändig att manövrera även för en minde person, dvs brädan går lätt att vända. Som minus kräver en kort bräda tätare byte av paddlingssida, vilket gör att riktningsstabiliteten lider även om brädan är lätt att manövrera. En lång bräda är svårare att manövrera, men riktningsstabiliteten är bättre, så man behöver inte byta paddlingssida lika ofta som på en kortare bräda, till exempel vid längre distanser. Saimaa SUP Lily är en enkel, lätt och smidig bräda för även mindre personer, medan Jobes Neva SUP-bräda är den stabilaste brädan i vår butik.

SUP-brädans bredd:

Bredden ger brädan stabilitet, så ju bredare brädan är, desto stabilare är den och därmed lättare för en nybörjare eller en person med sämre balans. Saimaa SUP Bass är ett bra exempel på en enkel, bred och stabil SUP-bräda som passar hela familjen och även bär en storvuxen man med ett barn. En smal och lång bräda gungar mer, men det man mister i stabilitet vinner man vad gäller farten.

SUP-brädans tjocklek/volym:

En tjock bräda har mer volym, vilket tillför brädan såväl bärkraft som styvhet. Om en uppblåsbar bräda är under 15 cm tjock och dessutom har ett lågt tryck, är bärkraften lätt otillräcklig för en vuxen, brädan böjs och man kommer inte framåt. Hos en 15 cm tjock bräda till samma längd men tillverkad av högkvalitativa material, är bärkraften lätt över 120 kilo och brädan fungerar för både juniorer som för större personer med barn och/eller hundar.

SUP-brädans form:

SUP-brädans form har en betydande inverkan på brädans beteende. Den runda formen vid fören och aktern gör brädan lekfull och lätt att vända, men med sämre riktningsstabilitet. Den här formen med bred för är den mest populära formen på SUP-brädor i världen på grund av brädans allmänna användningssyfte. Som exempel är Saimaa SUP Sun och Jobe Yarra brädor som lämpar sig för hela familjen, som passar både för ett barn och en större person med last eller varför inte för avslappnande yoga.
Den snabbaste formen utgörs av en vass kajakliknande för och en rektangulär akter. Fören på en sådan bräda klyver vågorna väl och den rektangulära aktern skapar inga virvlar utan minskar vattenmotståndet. Med dessa egenskaper vänder brädan inte lika lätt, men glider snabbt och stadigt framåt. Bra exempel på snabba brädor är Saimaa SUP Moon eller Jobe Neva .

UPPBLÅSBAR SUP-BRÄDA

När man väljer en uppblåsbar eller pumpbar SUP-bräda är det också värt att notera tryck och tillbehör. Trycket korrelerar ofta med brädans kvalitet – även brädor av högre kvalitet börjar vid 15psi, vilket ger brädan tillräcklig styvhet så att den inte blir en "banan" under belastningen, som skjuter vattenmassan framför en, utan behåller sin form och glider bra på vattnet. Det är dock värt att notera att materialen som används vid tillverkningen är viktigare faktorer än trycket. Brädorna är gjorda av PVC-plast, vars tjocklek och kvalitet är väsentliga faktorer. Förutom PVC-plasten är en annan viktig faktor tråden som löper inuti brädan från ovansidan till botten, vilken upprätthåller brädans form så att den inte blir en boll när tryck pumpas in i brädan. Trådväven kallas dropstitch-material. Dropstitch finns i olika styrkor: tunn och normal väv, förstärkt, glesare och tätare, och det mest avancerade sytt i ett X-mönster som i Jobes brädor. Dropstitch av högsta kvalitet är en förstärkt och tät väv, vilken också tillåter ett hårdare tryck. I de brädor som säljs hos Supcentrum.se har man alltid använt de bästa dropstitch- och PVC-materialen i sin prisklass. När brädans material håller hög kvalitet, böjds brädan inte ens vid låga tryck, och bräda behöver inte nödvändigtvis pumpas över 15psi även om maximitrycket skulle vara 25psi, såsom hos Saimaa SUP:s flaggskeppsmodeller Sun och Moon.

Uppblåsbara SUP-brädor säljs ofta som paket. Här bör man vara uppmärksam på tillbehören, eftersom det finns betydande skillnader mellan dem. Det viktigaste är att paketet innehåller en ordentlig steglöst justerbar paddel med en bladvinkel som förbättrar draget. Paddlarna utgörs av allt från aluminiumpaddlar som lämpar sig för nybörjare, till ultralätta och stela kolfiberpaddlar, vilket påverkar paketpriserna. En bärväska ingår i alla förpackningar vi säljer och den ska vara hållbar så att SUP-brädan utan problem kan transporteras från plats till plats i åratal. Väskorna finns tillgängliga av tygmaterial, vattentäta och hjulförsedda modeller och kan köpas som tillval efter behov. Ett SUP flyktband är också en mycket bra säkerhetsanordning – i blåsigt väder driver SUP-brädan förvånansvärt snabbt sin väg om man råkar falla. Det är värt att kontrollera att flyktbandet är flexibelt, så att bandet hålls på brädan när man paddlar och inte släpar efter, vilket orsakar onödigt vattenmotstånd.

HÅRD SUP-BRÄDA

Vid hårda SUP-brädor är det värt att överväga brädans användningssyfte. Bambubrädorna har en utmärkt finish och är eleganta. Brädornas glidegenskaper är mycket goda på grund av att brädan är hård och noggrant formgiven. Bamboo-seriens brädor är det absoluta valet om man önskar en SUP-bräda med utmärkt finish och topprestanda! Bästsäljande hårda SUP-bräda är Jobe Parana 11.6.
Om man däremot väljer en hård SUP-bräda för allmänt bruk, t.ex. till en sommarvilla, lägergård eller uthyrningsfirma där brädorna hanteras mer vårdslöst, så är Titan-serien ett utmärkt alternativ. Dessa bombbeständiga Titan SUP-brädor är gjorda av glasfiber och polykarbonat och är mycket motståndskraftiga mot stötar mot stenar och betongbryggor. De utmärkt glidande Titan SUP-brädorna, tillverkade med Jobes monocoque-konstruktion, är de lättaste på marknaden när det gäller hållbarhet.

Guide till SUP-bräda

suppa med rätt sup bräda med en gång!