Varukorg

Stäng

Guide till SUP-bräda

Guide till SUP-bräda - suppa med rätt utrustning med en gång!

Artikeln tipsar om vilken SUP-bräda som passar till vilket ändamål.

En nybörjare kan komma igång med nästan vilken bräda som helst, men genom att direkt välja rätt utrustning kan du få ut allt av suppandet och bästa möjliga valuta för pengarna.

Om du ändå inte är intresserad av sportens termer eller tekniska detaljer och vill lära dig suppa med rätt utrustning utan att studera eller köper en bräda i present, kontaktar du vår kundtjänst så listar vi gärna ut det lämpligaste alternativet för dig. Vårt team sysslar med nästan alla olika typer av vattensport och testar själv nästan all utrustning vi säljer, så tveka inte att be om hjälp!

info@supcentrum.se


SUP är en förkortning av orden Stand Up Paddle (stå och paddla), och innebär en större version av en surfbräda som paddlas stående. Suppandet härstammar från Hawaii, där surfare paddlade längs med strandkanten och sökte vågor med hjälp av paddeln – där upptäckte de att det också var ett kul sätt att ta sig fram på lugnt vatten, och på så sätt bredde sig suppandet vidare till Europeiska sjöar och åar.

Vilken SUP-bräda passar till vilket bruk? När man jämför SUP-brädor kan man grovt dela upp dem i två grupper: uppblåsbara SUP-brädor och fasta SUP-brädor. Utöver användningsfrekvens, handlar valet mellan en hård och en uppblåsbar SUP-bräda oftast om förvarings- och transportsegenskaper. 

Om du endast har tänkt suppa på en plats, och i hårt väder och kräver det bästa från din bräda, är en fast SUP-bräda ett bra val. För dem som sällan suppar eller vill transportera sin SUP från plats till plats, i bakluckan eller på ryggen, och förvara sin bräda t.ex. i ett källarförråd, är en uppblåsbar SUP den absolut bästa lösningen. Nuförtiden är uppblåsbara kvalitetsbrädor både hållbara och har mycket bra paddlingsegenskaper, så det är också ett nöje att paddla på uppblåsbara brädor. De uppblåsbara SUP-brädorna i AERO-serien får lätt plats i en vattentät ryggsäck med ytterligare utrymme kvar för annan utrustning. På stranden öppnar du väskan, breder ut din hoprullade SUP och pumpar upp den - din SUP är klar att använda på under en kvart!

När man väljer SUP-bräda lönar det sig att fästa vikt vid brädans form, vare sig det handlar om en fast eller uppblåsbar bräda.

Längd: En kort bräda är lätt att hantera också för en liten användare, d.v.s. brädan svänger bra. Ett minus är att man oftare måste byta paddlingssida på en kort bräda, alltså förlorar man riktningsstabilitet på bekostnad av den goda manövrerbarheten. En lång bräda är svårare att manövrera, men riktningsstabiliteten är bättre, så du slipper byta paddlingssida för ofta under en lång utflykt.

Bredd: Bredden ger brädan stabilitet. Ju bredare brädan, desto stabilare är den och därför lättare att använda för en nybörjare. Den populäraste SUP-brädan är den uppblåsbara Jobe 10.6  som passar hela familjen från barn till en stor man med packning. Den smala brädan är vingligare, men den tillför snabbhet och glidförmåga, och klyver dessutom bättre motvågs.

Tjocklek/volym En tjock bräda har en större volym, vilket ger brädan mera bärkraft och styvhet. Om brädan är under 13 cm tjock och dessutom har lågt tryck, blir bärkraften lätt knapp under en vuxen paddlare vilket gör att brädan böjs och resan går inte framåt. På en lika lång men 15 cm tjock bräda, stiger bärkraften lätt till 130 kg och brädan funkar lika bra för en junior som för en stor man med ett barn och/eller en hund.

Utformning SUP-brädans utformning påverkar väsentligen brädans beteende. Den runda utformningen i fören och aktern gör brädan lätt manövrerbar, men mindre riktningsstabil. Den snabbaste formen har en vass kajak-liknande för och en kantig akter. Den typen av bräda har en för som klyver vågorna bra och en kantig akter som inte skapar svall utan snarare minskar vattenmotståndet. Med dessa egenskaper svänger brädan sämre, men rör sig framåt snabbt och riktningsstabilt. Ett bra exempel på en snabb bräda är den uppblåsbara eller fasta Jobe Aero 12.6 sup.

Suppa på uppblåsbar bräda

När man väljer uppblåsbar SUP-bräda lönar det sig också att tänka på tryck och extrautrustning. Tryck korrelerar ofta med brädans kvalitet - brädor av hög kvalitet börjar vid 18 PSI, då skrovet får en tillräcklig styvhet så att brädan inte blir en “banan” under lasten, utan håller sin form bra och glider bra fram på vattnet.

Uppblåsbara SUP-brädor säljs ofta som paket. Här lönar det sig att lägga märke till extrautrustningen, eftersom det kan finnas stora skillnader. Det viktigaste är att det ingår en lämplig steglöst justerbar paddel med bladvinkel för att effektivera draget. Ryggsäcken ska vara hållbar så att man utan problem, kan transportera suppen från en plats till en annan i flera år. Jobes SUP-brädor har en hållbar vattentät ryggsäck som man kan lägga sin utrustning iför att skydda den från vatten, och ta med ryggsäcken ombord. En elastisk SUP-fångrem är också ett mycket bra tillbehör - i hård vind driver suppen förvånansvärt lätt iväg om man råkar falla. Det lönar sig att kolla att fångremmen är elastisk, eftersom linan då hålls bra på brädan och inte släpas bakom och orsakar onödigt vattenmotstånd.

Suppa på fasta brädor

På fasta brädor lönar det sig att tänka på vad brädan kommer att användas till. Bambubrädor är finslipade och eleganta. Brädornas glidegenskaper är mycket goda tack vare det fasta skrovet och den noggranna formgivningen. Bambuseriens brädor är det absoluta toppvalet om du vill ha en finslipad bräda vars prestation är i toppklass! Den mest sålda fasta SUP-brädan är Jobe Parana 11.6. Om du dock ska välja en fast bräda till allmänt bruk till exempel för sommarstugan, campingplatsen eller till uthyrning, och vill ha en bräda som barnen också kan banka på utan bekymmer är Titan-serien ett utmärkt alternativ. Dessa bombsäkra Titan SUP-brädor är gjorda av polykarbonat som klarar av stötningar mot stenar och betongpontonbryggor.

Vi levererar SUP-brädor till uthyrningsställen runt om hela Finland, och våra populäraste modeller har varit de uppblåsbara 10.6 och 11.6 modellerna och Titan-supparna, bland de fasta brädorna. Be om en offert om brädor för uthyrning!

Jobe är ett holländskt märke med över 30 års erfarenhet av olika typer av vattensportutrustning. Vi importerar själva Jobes SUP-produkter, så våra priser är konkurrenskraftiga och brädorna håller en mycket hög kvalitet, givetvis med ett års garanti, och till och med tre års garanti på uppblåsbara suppar. 

Vår sakkunniga kundtjänst med flera års erfarenhet hjälper dig gärna välja en lämplig bräda.