SUP anvisning

OLIKA STILAR INOM PADDLEBOARDING

Det finns många stilar inom paddleboarding: man kan sitta och beundra omgivningen, stå på knä, yoga, stå upp och förundras över livet under vattenytan (SUP-brädan är ett av få redskap som erbjuder god sikt under vattenytan när det är vindstilla) eller också kan man motionspaddla och verkligen få upp pulsen. Någon packar med sig campingutrustning och gör 30 km långa dagsturer och en annan väntar på höststormarna och beger sig iklädd våtdräkt för att jaga vågor att surfa på. För grundläggande paddling bör man dock lära sig rätt paddlingsteknik för att öka sin medelhastighet, ha ork för längre motionslänkar och göra sin hobby till en mer holistisk träning för kroppen.
Om man paddlar stående, ska man alltid komma ihåg att vrida kroppen och arbeta med benen, inte bara med armarna! Med rätt kroppsanvändning får man betydligt mer kraft i sina paddeltag och sparar samtidigt på sin styrka och tränar hela kroppen.

HUR MAN STÄLLER SIG UPP PÅ EN PADDLEBOARD

För att justera längden på paddeln, lyfter man upp handen och justerar paddeln så att T-handtaget sträcker sig till handleden.

Man ställer sig på brädan på knä där bärhandtaget är placerat, för där är brädans balanspunkt.

Man börjar alltid paddlingen på knä för att inte slå huvudet i bryggan, en sten eller något annat vid fall.

Man för över sin vikt från sida till sida och får en känsla för hur brädan beter sig. När man känner sig säker på knä, paddlar man ut på djupare vatten och ställer sig på brädan på alla fyra (med paddeln i den ena handen) och ställer sig därefter upp med fötterna parallellt med höftbredden, på vardera sidan av bärhandtaget.

Man ska inte hålla benen sträckta utan böja lite på knäna såsom i en skidbacke. Genom att flytta vikten från den ena foten till den andra lär man känna brädans gränser.

Oavsett om man paddlar rakryggad eller kör en motionslänk till maxpuls, ska man komma ihåg att njuta! Paddleboarding är utmärkt träning, i alla former. Mellankroppens muskler arbetar även i lugnare takt och balansen utvecklas obemärkt. Att hålla blicken mot horisonten och inte ner på brädan, vilket många paddleboardare gör i början, hjälper till att hålla balansen. Man bör se till att hålla kroppen avslappnad, vilket är A och O – genom att spänna sig slösar man sina krafter och paddlar med dåligt kraftförhållande. Allt eftersom ens färdigheter ökar kan man öva på att till exempel surfa runt en boj genom att lyfta änden på brädan, flytta sin vikt bak på brädan och svänga 180 grader med ett paddeltag!

TIPS FÖR ANVÄNDNINGEN AV PADDELN

Man tar ett tillräckligt brett grepp om paddeln för att få styrka i dragen.

Man tar tag i T-handtaget med den ena handen och paddelskaftet med den andra.

När man byter paddlingssida, vänder man händerna åt andra hållet. Man ska inte hålla i paddelskaftet med båda händerna!

Observera att paddelbladet står i vinkel mot paddelns skaft. Paddeln hålls i rätt riktning när paddelbladet riktas framåt sett utmed paddelskaftet. Hos de flesta paddlar är logotypen placerad i färdriktningen, varifrån man även kan se till att paddeln ligger åt rätt håll i handen.

Sträva till att hålla paddeln så upprätt som möjligt i förhållande till vattnet, så att brädan glider så rakt som möjligt och man inte behöver byta paddlingssida så ofta.

Ta paddeltagen tillräckligt långt framme. Det är viktigt att sänka ner paddeln hela vägen i vattnet – detta ger draget mer kraft och en själv mer stöd.

Många nybörjare håller endast paddelbladet halvt nedsänkt, vilket gör framskridandet långsamt och skakigt. Paddeltaget görs framför fötterna, och paddeln lyfts upp ur vattnet senast i bredd med hälarna, för ett nytt paddeltag. Armen får vara nästan rak när man tar paddeltaget.

Om man gör en länk i snabbare tempo kan man justera paddeln lite kortare, föra baken aningen bakåt och böja knäna mer, och på så sätt förkorta dragen och öka takten.

SUP anvisning