Sup-paddling är säkert så länge du kommer ihåg de normala grunderna för att röra sig i vattnet, som sammanställs i den här artikeln

SÄKERHETSINSTRUKTIONER FÖR PADDLEBOARDING

SÄKERHETSINSTRUKTIONER FÖR PADDLEBOARDING

Respektera havet/sjön/floden, naturen vinner alltid om den så vill.

Planera din rutt efter din nivå och dina krafter. Om möjligt, paddla först sträckan i motvind och därefter i medvind.

Låt dina nära och kära veta vart du är på väg och din beräknade tidtabell.

Bär alltid flytväst. Moderna västar är tunna, bekväma och snygga, och begränsar inte paddlandet. Det finns numera CE 50N-godkända självutlösande SUP-västar, om du samtidigt vill passa på att få en solbränna.

Ta med en laddad telefon i ett vattentätt fodral.

Utrusta dig enligt vädret och förbered dig för plötsliga väderförändringar. Vid kallt vatten och väder rekommenderas våtdräkt eller torrdräkt, samt gymnastikskor, handskar och mössa/luva. Kom också ihåg att dricka tillräckligt med vätska i sommarvärmen och skydda dig mot solen med solkräm, hatt och solglasögon. Antireflex polaroidglasögon fungerar bra på vattnet.

Fäst flyktbandet, alltid! Brädan glider förvånansvärt snabbt i en vindpust.

Lämna alltid stranden eller bryggan stående på knä. Om du nära stranden råkar vackla eller om din bräda glider i väg under dig, kan du med otur slå huvudet i bryggan eller en sten.

Paddla även i grunt vatten stående på knä.

Kom ihåg att det vid motvind är lätt att färdas långa sträckor utan att märka att man inte har krafter för att paddla tillbaka i motvind, så planera din rutt noggrant.

TRAFIKANVISNINGAR PÅ VATTNET

Observera andra som rör sig på vattnet. Om reglerna för att navigera på vattnet inte är kända, rekommenderas att man bekantar sig med myndigheternas allmänna regler. I allmänhet färdas man i färdriktningen på sjöfartsleder till höger, precis som på landsvägar. En SUP-bräda klassas som vattenfärdmedel som lyder under den normala sjötrafiklagen.

SUP-brädan väjer alltid för färdmedel med över 12 meters längd, oavsett färdriktning. När man stöter på färdmedel som är kortare än 12 m är det lämpligt att väja enligt normala vattentrafikanvisningar, men det rekommenderas att SUP-brädan alltid är den som väjer och att man så långt som möjligt håller sig borta från farlederna. Om du blir tvungen att använda farleden, bör du hålla så långt till höger som möjligt.

Observera att färdmedel på vattnet inte har företrädesrätt, utan väjningsplikt. Alla måste göra allt de kan för att undvika sammanstötningar.

Var uppmärksam på din omgivning. Om du känner dig osäker, ska du i god till ställa dig på knä. Om du faller, ska du försöka falla i vattnet så att du håller dig så flytande som möjligt genom att sträcka ut armar och ben så att du inte skadar dig på någonting som befinner sig under ytan.

Om du faller håller det flexibla flyktbandet brädan i din närhet och du kan koncentrera dig på att hålla i paddeln. Simma till brädan, placera den på tvären framför dig och lyft upp paddeln på brädan. Ta med den andra handen tag i den motsatta kanten av brädan, lyft fötterna nära vattenytan och dra upp dig själv tvärs över brädan. Vänd dig i paddlingsriktningen, res dig upp och fortsätt din färd.

När du rör dig på din SUP-bräda i skymningen eller i mörker, bör du använda dig av vitt ljus som är synligt i 360 grader.

Säkerhetsanvisningar för SUP bräda