20 KM PÅ JOBE YARRA

Min cykelkompis annullerade vår överenskomna cykeltur en härlig söndag i juni och jag hade ingen lust att cykla ensam, men kände för aerobisk träning. Vädret varm varmt och det var så gott som vindstilla, så blicken vändes mot sjön eftersom det fanns ett bra lunchställe på cirka tio kilometers avstånd... så jag tog en snabb titt på sommarvillans utrustning och råkade i bilen ha en Jobe Yarra 10.6. SUP-bräda, kvarlämnad från någon förevisning. Yarra är verkligen inte den mest optimala långdistansbrädan på grund av att den är rätt kort med rundad akter och bred för. Jag hade föredragit en snabbare och mer riktningsstabil Duna eller Neva, eftersom ruttens längd skulle bli 20km. Jag bestämde mig ändå för att glömma den eviga optimeringen och brådskan och insåg att jag hade all tid i världen och bestämde mig för att bege mig ut på Yarra, bara avsätta lite mer tid och snacks, och inte ta det på så stort allvar.

Jag slängde ner potatischips, vatten, juice, Coke Zero och öl och min frisbeegolfbag i ryggsäcken (det låg en fin 18-hålsbana i destinationen), vilket är allt en äkta atlet behöver! Jag vek ihop ryggsäcken under brädans gummiband så att ryggsäckens lilla fickan var lättillgänglig. Jag tog också med mig min väst, mobiltelefon i ett vattentätt fodral och min sports tracker, och så iväg.

Jag satte iväg med ganska god fart, med tanken "inga pauser på ditvägen" med nutidsmänniskans bråttom-mentalitet – lyckligtvis fick lugnet på sjön och den totala friden i den omgivande miljön mig att tänka om och jag började i stället färdas långsmed stränderna, där jag kunde betrakta livet under vattenytan när det var vindstilla, då och då sätta mig ner på brädan med min matsäck, eller ta en liten vilostund liggande på rygg på brädan. Jag formade västen till en kudde, fattade tag i en dryck och lät vinden föra mig – ibland åt fel håll – men det spelade ju ingen roll, för det var sommar – och jag gav mig själv fulla poäng för att ha glömt tanken på "inga pauser på ditvägen"!

 jobe yarra 10.6

Den 9,5 km långa färden (inklusive mitt drivande med vinden) till Heimars lunchbord tog slutligen 2 timmar och 33 minuter, med en medelhastighet på 3,7 km/h. Jag åt en läcker lunch, och råkade på en kompis från högstadiet, i sällskap av sin bättre hälft. Frisbeegolfen förbyttes till samtal och det fanns så mycket att diskutera att jag ännu bestämde mig för att stanna till vid min kompis stuga som låg halvvägs på vägen tillbaka, för att fortsätta våra samtal.

Vädret var fortfarande underbart, halvmolnigheten denna gång enbart ett plus, eftersom det inte blev för varmt, trots att jag hade en bra bit kvar.

jobe yarra 10.6

Under returen bestämde jag mig för att paddla utan pauser, eftersom jag visste att jag skulle få en längre paus hos min kompis. Vädret var fortfarande fint och vinden 0–2m/s och jag pausade min sports tracker efter att ha paddlat 5km, vid min kompis stuga. När jag nådde den egna stranden visade trackern att returen hade tagit 1h 49min och att sträckan var 8,4km, utan att jag drev med vinden, med en medelhastighet på 4,6km/h vilket för Yarra är rätt bra. Å andra sidan var vinden sådan att det ibland var svårt att avgöra varifrån det blåste, men jag tror att jag mest hade medvind, för 4,6km/h är aningen för smickrande för Yarra.

Yarra kräver att man byter paddlingssida lite för ofta, vilket påverkar riktningsstabiliteten – klart är den största nackdelen vid resepaddling. Böjningen av glasfiberpaddeln sänker också farten en del. Visserligen är Yarra heller inte gjord för resepaddling, utan för att fungera som en enkel bräda för allmänt bruk. Hos motsvarande bräda Saimaa SUP Sun 10.6. har bristen på riktningsstabilitet åtgärdats med hjälp av en större och djupare fena och en oböjlig kolfiberpaddel, vilket gör brädan mer lämpad för resepaddling.