KUNDUPPLEVELSE: SAIMAA SUP SUN 10.6 OCH MOON 11.8 SNABBHETSTEST

Paddleboarding är för närvarande min viktigaste sommarhobby och passion. Min dröm är att få med mig hela min familj, bestående av tre personer, på gemensam paddleboarding under varma sommardagar. Än så länge har vi bara två brädor, så en ytterligare bräda ska fortfarande införskaffas. Jag erbjöds möjligheten att testa Saimaa-kollektionens två "flaggskeppsmodeller", Moon och Sun.

Moon var den första jag testade för hastighet, eftersom jag som resepaddlare var exalterad över att prova denna nya brädstorlek på 355 x 76 cm med en 30 cm lång fena, ett tryck på 25psi och den nya paddelmodellen med kolfiberskaft och plastblad, som ingår i standardutrustningen för Sun on Moon. På testdagen var vinden ca 1 m/s rakt framifrån, dvs starten gjordes i lätt motvind och returen motsvarande i medvind. Rutten var densamma som vid tidigare tester jag gjort till närliggande holmar med Jobes Duna och Angara. Det behövdes alltså inga bojar, eftersom holmen bestämmer längden på sträckan och därmed motsvarar en typisk paddlingsrutt på sjön.

SAIMAA SUP SUP-BRÄDA MOON 11.8

Med Moon var medelhastigheten 7,0 km/h på 20 minuter på en sträcka på 2380 meter. Maxhastigheten som visades på min Suunto Ambit 3-klocka var 7,9 km/h och medelpulsen var 163, så jag använde maximal kraft. Moon förtjänade verkligen sin plats som resebräda tack vare sin riktningsstabilitet, jag kom i snitt upp till 8 paddeldrag per sida innan byte. Testdagen var ganska kylig, +10, så jag var tvungen att ha våtdräkt.

Därefter testades "underdogen" Sun 320 x 81 cm med samma 30 cm långa fena och maxtryck på 25psi och Saimaas paddel med kolfiberskaft. Testdagen inträffade några dagar efter Moon, för efter att ha "gett mitt allt" kunde jag helt enkelt inte förmå mig att göra ett nytt test med maximal kraft samma dag. Vindstyrkan var ca 1 m/s, denna gång som sidovind. Temperaturen var redan +18, så testet utfördes i min drömoutfit dvs badbyxor.

SAIMAA SUP SUP-BRÄDA SUN 10.6

Med Sun blev medelhastigheten 7,1 km/h på 20 min 19 s på en sträcka på 2400 meter. Maxhastigheten var hela 8,6 km/h och medelpulsen 164, så jag paddlade för fullt. Sun som är en kortare bräda krävde byte av paddelsida i genomsnitt var 5:e drag, och eftersom en kortare bräda inte glider lika rakt blev sträckan 20 meter längre än med Moon. Jag kände redan när jag paddlade att Sun gled riktigt bra, men det var inte förrän jag såg pulsmätarens resultat som jag blev övertygad om att Sun vann med 13 sekunder. Visserligen kan denna 13-sekunders hastighetsskillnad jämfört med Moon förklaras av att vinden kom från sidan, varvid testet i inget skede påverkades av motvind. Under paddlingen på Moon tillförde också våtdräkten några extra kilon och stelhet till paddlingen, så även det kan förklara Suns lilla hastighetsskillnad.

Jag testade även båda brädorna vid vind på 5–6 m/s. Det var överraskande att Sun också tar ledningen vid vind på 6 m/s, även om det kräver en hel del styrka av paddlaren. Moon, med sin vassa för, glider däremot vid 6 m/s genom vågorna "som en kniv som skär genom smör".

Sammanfattningsvis är båda brädorna lika snabba vid resepaddling med maximal kraft. Suns hastighet är alldeles utmärkt för en basbräda, och därför anser jag att Sun även passar för resepaddling för sträckor på 1–10 km, om det inte är hård vind. Moon är givetvis resepaddlarens drömbräda med sin riktningsstabilitet, och tack vare den klarar Moon fortfarande bra av så mycket som 6 m/s motvind. Valet av vår familjs tredje bräda är otvetydigt Moon, eftersom mina turer i genomsnitt är 10 km långa och jag inte vill missa en enda paddling, ens under dagar med "hård" vind.